CERTIFICERINGEN

P.D.O.

Net als bijzondere wijnen proberen olijfolieproducenten de uniciteit van hun producten te beschermen. Een van die methodes is het vastleggen van allerlei bepalende eigenschappen van hun product. Bij olie noemt men dit in Griekenland P.D.O.; Beschermd Predikaat van Oorsprong. Hierin staat vastgelegd waar de olijven moeten groeien, welke olijfrassen er gebruikt moeten worden, welke typische smaakeigenschappen de olie moet hebben, et cetera. Door deze eisen vast te leggen en streng te controleren legt de sector zichzelf beperkingen op om zo een bepaalde kwaliteit te garanderen.

U vindt deze certificering terug in een aantal van onze producten.

Extra Virgin

De term 'Extra Virgin' betekent letterlijk 'extra maagdelijk'in de zin van onaangeraakt, puur en niet mee geknoeid. Het is een door de Europese Unie vastgestelde norm voor kwaliteit. Een olijfolie moet aan een aantal kwalificaties voldoen om zich 'Extra Virgin' te mogen noemen. Een van de eisen is een zuurgraad van minder dan 0,8%. Olijven hebben zolang ze gezond aan de boom hangen een oliezuurpercentage dat altijd lager is dan 0,5%. Door ze niet correct te behandelen kan dit percentage oplopen tot wel 3%. Het met behulp van een proefje vast te stellen percentage vrije vetzuren is dus een betrouwbare indicatie voor de mate van zorvuldigheid waarme de olie is gemaakt. Gemiddeld is maar ruim 40% van alle geproduceerde olijfolie van 'Extra Virgin' kwaliteit.

Methoni Pure Griekse olijfolie is dan ook terecht trots op haar zuurgraad van minder dan 0,3%.

Bron: OLIJFOLIE, Manfred Meeuwig (ISBN 987 90 443 1925 5) www.meeuwig.nl

Manfred Meeuwig is autoriteit op het gebied van olijfolie in Nederland. Hij heeft Methoni Pure Griekse getest en kwam tot de conclusie dat onze olie "een van de beste olijfoliŽn uit de streek" is.
 


 

© 2009 - Methoni Pure Griekse Olijfolie.  -  06 51 385 615  -  [email protected]