|
|
CERTIFICERINGEN
P.D.O.
Net als bijzondere wijnen proberen olijfolieproducenten de
uniciteit van hun producten te beschermen. Een van die
methodes is het vastleggen van allerlei bepalende
eigenschappen van hun product. Bij olie noemt men dit in
Griekenland P.D.O.; Beschermd Predikaat van Oorsprong.
Hierin staat vastgelegd waar de olijven moeten groeien,
welke olijfrassen er gebruikt moeten worden, welke typische
smaakeigenschappen de olie moet hebben, et cetera. Door deze
eisen vast te leggen en streng te controleren legt de sector
zichzelf beperkingen op om zo een bepaalde kwaliteit te
garanderen.
U vindt deze certificering terug in een aantal van onze
producten.
Extra Virgin
De term 'Extra Virgin' betekent letterlijk 'extra
maagdelijk'in de zin van onaangeraakt, puur en niet mee
geknoeid. Het is een door de Europese Unie vastgestelde norm
voor kwaliteit. Een olijfolie moet aan een aantal
kwalificaties voldoen om zich 'Extra Virgin' te mogen
noemen. Een van de eisen is een zuurgraad van minder dan
0,8%. Olijven hebben zolang ze gezond aan de boom hangen een
oliezuurpercentage dat altijd lager is dan 0,5%. Door ze
niet correct te behandelen kan dit percentage oplopen tot
wel 3%. Het met behulp van een proefje vast te stellen
percentage vrije vetzuren is dus een betrouwbare indicatie
voor de mate van zorvuldigheid waarme de olie is gemaakt.
Gemiddeld is maar ruim 40% van alle geproduceerde olijfolie
van 'Extra Virgin' kwaliteit.
Methoni Pure Griekse olijfolie is dan ook terecht trots op
haar zuurgraad van minder dan 0,3%.
Bron: OLIJFOLIE, Manfred Meeuwig (ISBN 987 90 443 1925 5)
www.meeuwig.nl
Manfred Meeuwig is autoriteit op het gebied van olijfolie in
Nederland. Hij heeft Methoni Pure Griekse getest en kwam tot
de conclusie dat onze olie "een van de beste olijfoliën
uit de streek" is.
|
|
|
|